Sunday، ۲۸ Amordaad ۱۴۰۳
ایمپلنت دندان یک راهحل پیشرفته برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است که به صورت یک پایه مصنوعی در استخوان فک قرار میگیرد. این پایه به مرور زمان با بافت استخوانی ترکیب میشود و به عنوان یک زیرساخت مستحکم برای دندانهای مصنوعی عمل میکند. ایمپلنتها معمولاً بهخاطر خاصیت زیستسازگاری بالای آن، از تیتانیوم ساخته شدهاند. این درمان نه تنها به بهبود عملکرد جویدن و صحبت کردن کمک میکند، بلکه ظاهر طبیعی را نیز بازمیگرداند و احساس راحتی بیشتری نسبت به دیگر روشهای جایگزینی دندان ایجاد میکند. با توجه به مزایای فراوان، ایمپلنت دندان به یکی از محبوبترین روشها در دندانپزشکی تبدیل شده است.
در نهایت، موفقیت ایمپلنت دندان به مراقبتهای پس از عمل، بهداشت دهان و همکاری بیمار در پیگیریهای دندانپزشکی بستگی دارد.
به عبارت دیگر، میتوانیم ایمپلنت دندان را به عنوان “مجموعهای از اجزا و قطعات دندانپزشکی که به جای دندان از دست رفته افراد جایگزین میشوند و ظاهری شبیه به یک دندان طبیعی دارند” نیز معرفی کنیم.
ایمپلنت دندان از چند جزء اساسی تشکیل میشود. این اجزا عبارتند از:
قطعهای از جنس تیتانیوم یا راکسالید که دندانپزشک آن را در استخوان فک کار میگذارد.
قطعهای که برای شکل دادن به لثه، روی فیکسچر ایمپلنت دندان نصب میشود.
واسطهی فیکسچر و تاج (یا روکش) که به صورت دائم روی فیکسچر بسته می شود.
شبیه به یک روکش دندان معمولی، روی قطعات ایمپلنت دندان قرار میگیرد.
درست است که احتمالا پس از مطالعهی مزایای بسیار زیاد کاشت دندان به استفاده از این روش علاقمند شده باشید؛ اما باید بدانید که متاسفانه هر کسی واجد شرایط استفاده از این روش کاشت دندان مصنوعی ثابت نیست.
افراد با شرایط زیر میتوانند از ایمپلنت دندان استفاده کنند:
سن شما باید بالای ۱۸ سال باشد و استخوان فکتان هم کامل رشد کرده باشد.
استخوان کافی برای نگه داشتن پایه فیکسچر داشته باشید یا حداقل قادر به پیوند استخوان باشید.
لثههای سالمی داشته باشید.
بیماری زمینهای که موجب فیلد شدن ایمپلنت شود نداشته باشید (برای مثال سرطان).
میتوانید چندین ماه به روند درمان متعهد شوید و استفاده از دخانیات و مشروبات الکلی را برای حداقل ۶ ماه کنار بگذارید.
ایمپلنت نکردن به تنهایی عواقبی برای شما نخواهد داشت. اما قطعا نبود دندان، خطراتی را به همراه خواهد داشت.
اگر دندان نداشته باشید:
فرم صورتتان تغییر مییابد.
اعتماد به نفس خود را از دست می دهید.
استخوان فک شما در ناحیه بی دندانی به مرور تحلیل میرود.
به لثههایتان در هنگام صرف غذا فشار وارد میشود و دچار مشکلات لثه خواهید شد.
در جویدن غذا دچار مشکل می شوید و به دنبال آن مشکلات گوارشی خواهید گرفت.
دندانهای مجاور به سمت فضای خالی خم میشوند و نظم سایر دندانهایتان به هم میخورد.
مدام با عفونت لثه درگیر خواهید بود و ممکن است به دنبال آن به SCC دچار شوید.
ایمپلنت دندان از نظر زمان کارگذاری به ۲ روش کلی تک مرحلهای و دو مرحلهای تقسیم میشود. اما روشهای دیگری نیز از نظر نوع جراحی و تحویل روکش ایمپلنت وجود دارند که هر کدام در یکی از این دو دستهی اصلی قرار میگیرند.
در روش ایمپلنت دندان یک مرحله ای، دندانپزشک همزمان با کارگذاشتن پایه ایمپلنت در استخوان فک، هیلینگ را برای شکل دادن به لثه روی پایه ایمپلنت میبندد. با این کار، دیگر نیاز نیست مجددا لثه برای بستن هیلینگ شکافته شود.
توصیه ما این است که اگر زمان کافی برای انجام ایمپلنت دارید از این روش جراحی ایمپلنت استفاده نکنید.
ایمپلنت دندان دو مرحله ای متداول ترین و بهترین روش کاشت ایمپلنت در دنیاست. در این روش در یک جلسه پایه (ها) توسط دندانپزشک بوسیله جراحی درون استخوان فک کار گذاشته میشوند و بیمار بنا به تشخیص دندانپزشک پس از گذشت ۳ الی ۶ ماه برای بستن هیلینگ مجددا به دندانپزشک مراجعه میکند.
ایمپلنت دندان از نظر روش جراحی به ۲ روش معمول و دیجیتال تقسیم میشود.
در روش معمول دندانپزشک پس از انجام بی حسی شیاری روی لثه ایجاد می نماید و پس از مشاهده استخوان فک و با توجه به عکس OPG , CBCT فرد، پایه ایمپلنت را درون استخوان پیچ می کند و روی آن را بخیه می زند و می بندد.
در جراحی ایمپلنت به روش دیجیتال بیمار پس از گرفتن عکس OPG , CBCT اگر شرایط گذاشتن ایمپلنت به روش دیجیتال را داشته باشد، دندانپزشک با استفاده از اسکنر، اسکنی از دهان و دندانهای بیمار تهیه می کند . تلفیق عکسها و این اسکن با هم، در نهایت یک راهنمای جراحی (Surgical Guide) برای تعیین دقیق تر محل کارگذاشتن پایه های ایمپلنت به دندانپزشک می دهد. این راهنمای جراحی به جراح دندانپزشک کمک می کند که دیگر نیاز به باز کردن بافت لثه برای مشاهده استخوان فک و جایگذاری درست محل پایه ایمپلنت نداشته باشد.
ایمپلنت دندان دیجیتال
ایمپلنت دیجیتال روشی است که در آن دندانپزشک پیش از جراحی یک اسکن سه بعدی مخصوص از دهان فرد تهیه میکند. با کمک این اسکن و پس از تهیه یک راهنمای جراحی (Surgical guide)، فرایند نصب پایههای ایمپلنت با دقت و سرعتی بالا انجام خواهد شد.
(که در برخی از سایتها به ایمپلنت یک روزه هم شهرت دارد) یک روش مجزای کاشت ایمپلنت دندان نیست. بلکه این عبارت تنها به فاصله بین کشیدن دندان و نصب پایه فیکسچر درون استخوان فک شما اشاره دارد.
در این روش، پایه ایمپلنت دقیقا در همان روزی که شما نسبت به کشیدن دندان قبلی خود اقدام کرده بودید، درون استخوان فک شما قرار خواهد گرفت.
یعنی زمانی که برای کشیدن یک دندان به دندانپزشکی مراجعه میکنید، دندانپزشک پایه فیکسچر را در همان جلسه درون استخوان فک شما قرار خواهد داد. هرچند که نباید فراموش کنید که جوش خوردن پایه به استخوان فک همچنان بین ۴ الی ۶ ماه طول خواهد کشید.
اگر تصمیمگیری شما برای انجام جراحی ایمپلنت دندان قطعی شد، دیگر باید برای جراحی خود آماده شوید.
این آماده سازی به مراحل خاصی نیاز دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
معاینه و ارزیابی اولیه
در اولین مرحله، دندانپزشک شرایط کلی دندانهای شما را بررسی خواهد کرد. اما بررسی شرایط که بدون عکس برداری تخصصی از دندانهایتان ممکن نیست. درست است؟ پس باید ۲ عدد عکس OPG و عکس CBCT از دندانهایتان تهیه کنید.
دندانپزشک با بررسی از این ۲ عکس و معاینه حضوری، بهترین طرح درمان را برای شما تدوین میکند.
مرور تاریخچه پزشکی
در مرحله بعدی، باید در مورد هر گونه سابقه بیماری و مصرف دارو (با تجویز یا بدون تجویز پزشک) به دندانپزشک خود اطلاع دهید. این کار به حفظ سلامتی شما در طول درمان و تسریع بهبودی شما کمک فراوانی خواهد کرد.
اینکه اهل سیگار و مشروبات الکلی هستید یا نه، اینکه تا کنون به بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون و سرطان مبتلا بودید یا نه و …، همه و همه حائز اهمیت هستند. پس بدون نگرانی، تمام این موضوعات را با دندانپزشکتان در میان بگذارید.
ارائه طرح درمان
متناسب با شرایط شما، دندانپزشک طرح درمان پیشنهادی خود را به شما ارائه میدهد. این طرح درمان، عواملی مانند تعداد دندانهایی که نیاز به جایگذاری دارند، وضعیت استخوان فک و دندانهای باقی مانده را در برمیگیرد.
اگر از انجام ایمپلنت میترسید و یا حتی برای کنترل درد ناچیزی که ممکن است حس کنید به آرامبخش نیاز دارید، این موضوع را پیش از شروع روال درمان خود با دندانپزشک در میان بگذارید.
Dental Implant معمولا یک جراحی سرپایی است که در چند مرحله طی زمانهای مختلف صورت میگیرد. در این روش، معمولا یک مرحله از عمل انجام میشود و بعد از گذشت زمان لازم، وارد مرحله بعد میشویم. مراحل انجام ایمپلنت عبارتند از:
فراهم سازی فضای کارگذاری فیکسچر
نصب پایه ایمپلنت
اتصال هیلینگ
قالب گیری، امتحان و تحویل روکش ایمپلنت
به عوامل مختلفی مانند مختلفی مانند کشور سازنده ایمپلنت، برند یا مارک ایمپلنت، جنس ایمپلنت، تخصص پزشک و هزینههای جانبی کاشت (مانند سینوس لیفت، بازسازی استخوان و وستیبولوپلاستی) بستگی دارد.
ایمپلنت دندان آنقدر با کیفیت و محکم است که در حداقل حالت ممکن میتواند تا ۲۰ سال در دهان شما دوام بیاورد. اما اگر در مراقبت از آن کوشا باشید، میتوانید طول عمر آن را تا پایان عمر خود تمدید کنید!
برای این کار، کافی است که با ایمپلنت دندان خود مانند یک دندان طبیعی رفتار کنید! با آن آجیلهای در بسته را نشکانید و یک رژیم غذایی سالم و کم شیرین داشته باشید.سعی کنید استفاده از دخانیات و الکل را کاهش دهید.
نیم ساعت گاز گذاشته شده روی محل جراحی را فشار داده سپس گاز را انداخته و یک عدد بستنی میل کنین
بعد از برداشتن گاز مجددا گاز نذارین گذاشتنو برداشتنگاز لخته و همینطور بخیه ها را تکان میدهد و باعث خونریزی میشود.
تا 3 روز به هیچ وجه نباید دهان را شستشو داد و مسواک زد نه سمت محل جراحی شده نه سمت مخالفش ،بعد از روز سوم جراحی سمت مخالف ک جراحی نشده را بشورین و مسواک بزنین
خوردن اب مشکلی نداره ولی به شرطی ک اب داخل دهان تاب داده شود و قورت داده شود و گرنه اگر اب داخل دهان تاب داده شود و بیرون ریخته شود باعث تکان خوردن بخیه ها میشود
تا ده روز غذای نرم و سرد باید استفاده شود و با سمت جراحی شده نباید غذای جویدنی خورد و فقط غذاهای سبک باید خورد که نیاز به جویدن زیاد ندارند
از خوردن نوشیدنی و ابمیوه با نی اکیدا خودداری شود و فقط با لیوان اب و ابمیوه بخورید.
تف کردن اکیدا ممنوع است.
غذای نرم و پودر شده بخورین هفته ی اول و از خوردن غذاهای جویدنی پرهیز کنین.
از خوردن چای داغ پرهیز کنین و چای را ولرم کنین و بخورین
از کشیدن سیگار و قلیان حداقل تا دو هفته بعد از جراحی خود داری شود .